RAW food v zimě - co vlastně vitariáni v zimě jedí?
Živá strava v zimě není o strádání. Syrová strava v zimě znamená konzumaci především jablíček, mrkve, celeru, hub, dýní, kysaného zelí, (naklíčených) semínek a oříšků, sušených plodů. Do koktejlů a pokrmů si přidáváme superfoods, jíme zelené potraviny (zelený ječmen, chlorella, spirulina) a klíčíme (článek o klíčení zde). Naklíčená semínka (např. pohanka, slunečnice, cizrna, mungo či vojtěška) by měla být v zimě a časném jaře nedílnou součástí syrového jídelníčku. Když teplota padá k mrazu a potřebujeme se zahřát, přidáme do pokrmů (nejlépe čerstvé) chilli papričky, křen, česnek, cibule, pórek, z koření pak zázvor, chilli, kurkuma, černý pepř, kmín, fenykl, skořice, badyán, kardamon, hřebíček, bazalka, oregano. Výborně zahřívá také pohanka, ořechy a semínka (černý sezam, mák), sušené ovoce (datle, rozinky...), černé olivy a ovesné vločky (bežně dostupné ovesné vločky nejsou živé, protože jsou zpracovávány při teplotě přesahující 100°C - existují však i ovesné vločky v RAW BIO kvalitě).
Následují pokrmy vhodné pro zimní období. Můžeme si je přihřát v sušičce do 45°C nebo nechat chvíli na topení.
- kaše, např.:
Ořechová chia ................................. "Krupicová"
Čokoládovo-pohanková ................................. Jablečná se zázvorem
- pomazánky, např.:
Pomazánka z Hlívy ústřičné .................................Dýňová s kurkumou
Česneková ..........................................Cizrnový hummus
- zelenina, např.
Celerové hranolky ..........................................Marinovaná brokolice
Celer s mákem ..........................................Pohankový salát
- nápoje, např.:
Horká čokoláda s chilli .....................Skořicové mléko ........................Konopný chai
Připravuji si kořeněné čaje - do zeleného, bílého či bylinkového přidám zahřívací koření (skořice, badyán, hřebíček, zázvor, pepř).