Tapenáda I.
-
2 hrnky naklíčené cizrny
-
0,5 hrnku najemno pokrájené petržele
-
2 červené papriky
- 150g nepasterovaných černých oliv bez pecky
-
šťáva z jednoho-dvou citrónů
-
špetka Himálajské či mořské soli
- voda dle potřeby
Asi tak 10-15 kusů oliv si odložíme stranou. Vyjma petržele a odložených oliv, pomixujeme vše najemno. Nakonec vmícháme zbylé olivy a petržel.
Harissa
-
4 červené čerstvé chilli papričky
-
4-5 stroužků česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 sušené chilli papričky
- 1 lžička papriky
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička koriandru
-
špetka Himálajské či mořské soli
Vše umixujete na pastu. Hotovo!:)
Kečup
-
1 a půl šálku pokrájených rajčat
- 1/2 šálku sušených rajčat (nemáčet)
-
1/4 šálku panenského olivového oleje
- 3 datle Medjool
-
1 lžíce nepasterizovaného jablečného octa
- cca 1 lžička Himálajské nebo mořské soli
Vše rozmixujte najemno.
Mexický dip
-
2 velká rajčata
- 1/2 šálku sušených rajčat
- 1 červená paprika
-
1 chilli
- 1 datle Medjool
-
1 lžíce panenského olivového oleje
- špetka Himálajské či mořské soli
Sušená rajčata namočte do misky s vodou alespoň jednu hodinu předem. Poté je bez vody (vodu můžete uschovat a použít při přípravě polévky či pomazánky) rozmixujte spolu s dalšími ingrediencemi najemno. Dokonalý k nepečeným plackám.:)
Hořčice
-
1/4 šálku světlých hořčičných semínek
- 1/4 šálku tmavých hořčičných semínek
- 1/2 šálku nepasterizovaného jablečného octa
- cca 1/4 šálku vody (dle potřeby)
-
1 lžička agávového sirupu
- 1/4 lžičky kurkumy
-
špetka Himálajské či mořské soli
Semínka hořčice namočte na 2 dny v jablečném octu a vodě tak, aby byli semínka pod vodou. Pak je smíchejte s ostatními ingrediencemi a umixujte. Hořčice je pikantní a pěkně prohřeje! :)
Tip: Pokud máte raději hořčici jemnou, přidejte k základu 100-150g předem namočených kešu oříšků.
Majonéza
-
šálek kešu ořechů (namočené předem alespoň 2 hodiny)
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžičky lahůdkového droždí
- 2 datle Medjool
- špetka Himálajské či mořské soli
- 5-6 lžic vody (dle potřeby)
Vše rozmixujte najemno.
Tip: Výborná je i pikantní verze, kterou vytvoříte tak, že přidáte k základu 1/2 lžičky chilli koření nebo 1 čerstvou chilli papričku.:)
Tapenáda II.
-
napěchovaný šálek kapusty
- 150g nepasterovaných černých oliv bez pecky
-
olivový olej
-
špetka Himálajské soli
- 1 stroužek česneku nebo chilli paprička
Olivy zalijeme přes noc olivovým olejem, aby se nasákly. Poté vše pomixujeme najemno. Vynikající s krekry!:)
Wasabi
-
půl šálku slunečnicových semínek (předem namočených nebo naklíčených)
- půl šálku špenátu
- křen (cca 7-8cm)
- šťáva z půlky citrónu
- špetka Himálajské soli
- 5-6 lžic vody (dle potřeby)
Vše rozmixujte najemno. Veeelmi pikantní!;)
Tatarská omáčka
-
menší šálek kešu ořechů (namočené předem alespoň 2 hodiny) nebo kešu másla (RAW)
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce nepasterizovaného jablečného octa
- 2 jarní cibulky (pokrájené najemno)
- špetka Himálajské soli
- 5-6 lžic vody (dle potřeby)
Vyjma cibulky rozmixujte vše najemno. Vmíchejte pokrájenou cibulku. Hotovo!:)
Mrkvovo-koprový dip
-
1 šálky pokrájené mrkve
- 3 lžíce čerstvého pokrájeného kopru
-
1/4 šálku vody
-
šťáva z jednoho citrónu
- 2 lžíce másla z vlašských ořechů (raw)
-
špetka Himálajské soli
Vyjma kopru, vše rozmixujte v mixéru nebo robotu najemno. Vmíchejte kopr. Hotový dip posypeme pokrájenou jarní cibulkou a loupaným konopným semínkem. Velmi chutné zejména k nepečeným semínkovým plackám a rajčatům.:)
Pesto z medvědího česneku
-
500g medvědího česneku
-
380-400ml panenského olivového oleje
-
180-200g Himálajské či mořské soli
Vše pomixujeme, přendáme do uzavíratelné sklenice a uchováváme v ledničce (kde takto vydrží až 1 rok). Jako obměnu můžeme do pesta nahrubo přimixovat piniové či vlašské oříšky, olivy nebo chilli koření. :)
Wasabi