Citrónové řezy
-
12 lžic strouhaného kokosu
- šťáva ze 4 velkých citrónů
-
2 šálek rozpuštěného panenského kokosového oleje
-
8 lžic kokosového cukru
- 2 lžíce citrónové kůry
- špetka Himálajské soli
Vše pořádně promíchejte a hmotu pak pevně natlačte rukama do čtvercové formy, rozřežte na čtverečky a dejte na na 2 hodiny ztuhnout do ledničky. Výborná svěží chuť! :)
Makové řezy
-
2 šálky mletého máku
-
2 šálky naklíčené quinoy
- mandle na ozdobení cca 1 šálek
-
1 šálek rozpuštěného panenského kokosového oleje
-
5 vrchovatých lžic kokosového cukru
- 1 lžíce citrónové šťávy i kůry
- špetka Himálajské soli
Vše pořádně promíchejte (pokud by hmota nedržela při sobě, můžete přidat trochu vody - po lžičkách). Hmotu pak pevně natlačte rukama do čtvercové formy, rozřežte na čtverečky, ozdobte oloupanými mandlemi a dejte na na 2 hodiny ztuhnout do ledničky. Pokud máte rádi mák, bude Vám tento dezert moc chutnat!:)
Dýňové čoko řezy
-
900g dýně Hokkaidó
- 15 datlí Medjool
-
5 lžic agávového sirupu
- 4 vrchovaté lžíce Lucumy
- 4 vrchovaté lžíce nepraženého kakaa
- 1 lžíce skořice
- 8-10 lžic vody (dle potřeby)
- špetka Himálajské soli
Dýni pokrájejte na malé kousky a vše pořádně promixujte. Hmotu dejte na pečící papír (klidně silnější vrstvu - až 1cm), naznačte čtverečky a nechte sušit cca 10 hodin (dle tloušťky těsta). Vynikající!:)
Extra čokoládové pralinky
Hmota:
-
0,5 šálku oříšků dle vašeho výběru
- 0,5 šálku datlí Medjool
-
3 lžíce nepraženého kakaa
- 1 lžička vanilky
- špetka Himálajské soli
V robotu nebo výkonném mixéru promixujte všechny ingredience, až utvoří jednolitou hmotu. Z hmoty pak ukoulejte 8 pralinek a dejte alespoň na půl hodiny ztuhnout do ledničky.
Čokoládová poleva:
-
2 lžíce panenského kokosového oleje
-
2 lžíce nepraženého kakaa
- 2 lžíce agávového sirupu
Do rozpuštěného kokosového oleje vmíchejte kakaový prášek a sirup. Do této čokoládové polevy pak lžící namáčejte připravené pralinky. Obalené pralinky v čokoládové polevě pak vraťte před servírováním opět na chvíli do ledničky ztuhnout. Pokud by vám v průběhu obalování pralinek poleva ztuhla, dejte ji na chvíli prohřát do otevřené trouby (max. 45°C).
Švestková (vánoční) omáčka
- 200g sušených švestek (předem namočené)
-
5 sušených meruněk
- 1 lžíce Chia semínek
- 4 datle Medjool
- 100g vlašských nebo pekanových ořechů
- půl lžičky skořice
- 1/4 lžičky mletého kardamonu
- špetka Himálajské soli
Švestky řádně rozmixujeme ve vodě, ve které jsme je namáčeli (množství vody necháme podle požadované hustoty omáčky) spolu s kořením a Chia. Meruňky a datle pokrájíme na větší kousky a vmícháme do švestek spolu se zbývajícími ingrediencemi. Výborná nejen o Vánocích.:)
Jablečný závin
Těsto:
- 2 velké banány
- 10 datlí Medjool
- 1/2 šálku lískových ořechů
- 1/2 šálku vlašských nebo pekanových ořechů
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1-2 lžíce agávového sirupu
- 1/2 lžičky skořice
- špetka Himálajské soli
Náplň:
- 5 velkých sladkých nastrouhaných jablek
- půl šálku rozinek nebo Goji
- 1 vrchovatá lžíce Chia semínek
- 1/2 lžíce skořice
- 5 lžic strouhaného kokosu
- půl šálku vlašských nebo pekanových ořechů (nasekaných nahrubo)
- špetka Himálajské soli
Ve výkonném robotu rozmixujeme všechny ingredience, čímž získáme "těsto", které poté rozprostřeme na pečící papír. Necháme sušit v dehydrátoru nejméně 5-6 hodin. Na těsto pak dáme na jednu půlku kokos, na to jablka smíchaná se skořicí, Chia a rozinkami, přidáme nasekané vlašské ořechy a zamotáme. Hotovo!:) Pro mlsouny doporučuji ještě podávat s kešu šlehačkou, do které přidáme špetku skořice.;)
Tip: Můžete plnit i ovocem (např. banány/mangem/jahodami/malinami/broskvemi... a čokoládovým krémem).
'Tvaroh'
- šťáva z citrónu
-
sladidlo (agávový sirup, kokosový cukr, xylitol, jakonový sirup…)
- citrónová kůra
- špetka Himálajské soli
Vše řádně promíchejte a mlsejte.:)
Tip: Můžete použít jako náplň do palačinek.;)
Čokoládové karamelky
Hmota:
-
1 šálek panenského kokosového oleje
- 1 šálek ořechového nebo semínkového másla (RAW)
- 1 šalek datlí Medjool
-
2 šálky nepraženého kakaa
- 1 lžička vanilky
- špetka Himálajské soli
V robotu nebo výkonném mixéru promixujte všechny ingredience, až utvoří jednolitou hmotu. Tu pak rovnoměrně natřete na pečící papír (v pekáčku) a dejte alespoň na hodinu ztuhnout do ledničky. Ztuhlé pokrájejte na kostičky. A zdravá sladká dobrota je hotová.:)
Brownies
Hmota:
-
2 lžíce panenského kokosového oleje
- 1 plná lžíce ořechového nebo semínkového másla (RAW)
- 6 datlí Medjool
-
3 lžíce nepraženého kakaa
- 3 lžíce strouhaného kokosu
- 1 šálek mandlí
- 1 lžíce moruší
- 1 lžíce Goji
- špetka Himálajské soli
V robotu nebo výkonném mixéru promixujte všechny ingredience nejprve první čtyři ingredience se solí, až utvoří jednolitou hmotu. Pak přidejte zbytek a ještě zlehka promixujte. Hmotu pak rovnoměrně natřete na pečící papír (v pekáčku) a dejte na cca 15 minut do mrazáku ztuhnout (pak uchovávejte v ledničce). Ztuhlé pokrájejte na kostičky a mlsejte.:)
Brownies extra
Hmota:
- 1 plná lžíce másla z vlašských ořechů (RAW)
- 1,5 šálku datlí Medjool
-
5 lžic nepraženého kakaa
- 5 lžic strouhaného kokosu
- 1 šálek pekanových ořechů
- 1/2 lžičky skořice
- špetka Himálajské soli
Krém:
- 1 velké zralé avokádo
-
3 lžíce nepraženého kakaa
- 3-4 lžíce agávového sirupu
- špetka vanilky
V robotu nebo výkonném mixéru promixujte nejprve pekany se solí na malé kousky. Pak přidejte datle a mixujte, až utvoří jednolitou hmotu. Pak přidejte zbytek a ještě zlehka promixujte, ale ne úplně na jemno. Hmotu pak rovnoměrně natřete na pečící papír (v pekáčku), potřete krémem a dejte na cca 15 minut do mrazáku ztuhnout (pak uchovávejte v ledničce). Ztuhlé pokrájejte na kostičky a mlsejte.:)
Luxusní bílá čokoláda
Hmota:
- 250g kešu másla nebo kokosového másla (RAW)
- 90g panenského kakaového másla
- 3 lžíce agávového sirupu
- 1 lžička vanilky
- špetka Himálajské soli
Kakaové máslo je při běžných teplotách tuhé, abychom jej rozpustili, je nejlépe máslo nakrájet na malé kousky, dát do skleněné misky a tu vložit do mísy s horkou vodou. Poté co máme rozpuštěné máslo, zašleháme do něj sladidlo, máslo a špetku soli. Do řádně promíchané hmoty přidáme ingredience dle chuti a fantazie např. špetku chilli, kardamon a citrónovou kůru, pomerančovou kůru, prášek z pravé vanilky, prášek z Macy, prášek z Lucumy, sušené ovoce, ořechy, drcené kakaové boby, Goji...