Brokolicová polévka
-
2 šálky pokrájené brokolice
- 1 avokádo nebo 1/2 šálku kešu
-
1 šálek vody
-
1 lžička šťávy z citrónu
- 1 lžíce agávového sirupu
- špetka Himálajské nebo mořské soli
- špetka červeného pepře
Všechny ingredience (vyjma půl šálku brokolice) rozmixujte najemno. Vmíchejte do polévky zbylou brokolici a servírujte posypané klíčky.
Polévka z dýně Hokkaidó
-
1 menší dýně
-
1-2 šálky vody
-
2 mrkve (pokrájené na kousky)
-
2 stvoly řapíkatého celeru (pokrájené na kousky)
-
5 lžic mandlového másla
-
špetka Himálajské nebo mořské soli
-
špetka muškátového oříšku
Dýni, mrkve, celer, mandle a vodu rozmixujte v mixéru nebo robotu najemno. Přidejte sůl a muškátový oříšek. Na posypání polévky se velmi hodí naklíčená vojtěška nebo cokoli zeleného (rukola, petržel, koriandr…). Vyzkoušejte!
Gazpacho
-
4 šálky pokrájených rajčat
- 1 menší salátová okurka
- 1 velká červená paprika
- 1 velká červená cibule
-
1/4 šálku panenského olivového oleje
-
1/4 šálku čitrónové šťávy
- 5 stroužků česneku
- lžička římského kmínu
- špetka Himálajské nebo mořské soli
- špetka pepře
- svazek koriandru
Všechny ingredience rozmixujte najemno vyjma koriandru. Ten pokrájejte najemno a vmíchejte až do hotové polévky na závěr. Nejlépe chutná následující den - chutě se pěkně spojí.:)
Tip: Můžete si udělat i pikantní variantu tím, že přidáte chilli papričku.
Okurková polévka
-
1 salátová okurka
- 1 avokádo
-
1-2 šálky vody
-
1 lžíce panenského olivového oleje
-
2 jarní cibulky i s natí
- 1/2 cukety
-
špetka (červeného) pepře (nemusí být)
-
špetka Himálajské nebo mořské soli
-
2-3 stroužky česneku
Odložte si stranou kousek okurky a pokrájejte ji na kostičky. Všechny ingredience rozmixujte najemno. Vmíchejte kostičky okurky. Na posypání polévky můžete použít nať od jarních cibulek, naklíčenou quinou, pohanku nebo cokoli zeleného (rukola, petržel, koriandr…). Zamilujete si ji!:)
Tip: Pokud máte rádi jemné chutě, vynechte jarní cibulku.
Mrkvová polévka s lískovými oříšky
-
1/2 šálku lískových oříšků
-
1 1/2 šálku vody
-
3 šálky mrkve (pokrájené na kousky)
-
1 oloupané, vypeckované jablko (pokrájené)
-
1 čajová lžička agávového sirupu
-
1 čajová lžička zázvoru
-
1 čajová lžička skořice
-
špetka Himálajské nebo mořské soli
-
špetka pepře
Lískové oříšky a vodu rozmixujte v mixéru nebo robotu najemno. Přidejte mrkev, jablko, agávový sirup, zázvor a skořici. Opět rozmixujte do hladka a ochuťte solí a pepřem. Hotovo!
Polévka z řapíkatého celeru
-
5 tyček řapíkatého celeru
- 1 stroužek česneku
-
2 šálky vody
-
1 avokádo
-
3 lžíce pokrájené petržele
-
špetka Himálajské nebo mořské soli
Všechny ingredience rozmixujte najemno. Servírujte posypané klíčky pohanky, slunečnicí nebo něčím zeleným.:)
Krémová dýňová polévka I.
-
1 menší dýně (muškátová nebo máslová)
-
1-2 šálky vody
-
1 lžíce panenského olivového oleje
-
1/2 svazku jarních cibulek
-
5 lžic mandlového másla
-
špetka Himálajské nebo mořské soli
-
2 stroužky česneku
Dýni pokrájejte na kousky a rozmixujte spolu s ostatními ingrediencemi v mixéru nebo robotu najemno. Osolte. Na posypání polévky můžete použít nať od cibulek, naklíčenou quinou, slunečnici, pohanku nebo cokoli zeleného (rukola, petržel, koriandr…). Vynikající - zkuste ji!
Krémová dýňová polévka II.
-
1 menší dýně (muškátová nebo máslová)
-
2 šálky vody
-
1 šálek kešu ořechů
- 2 tyčky řapíkatého celeru
- 1 malá červená cibule
-
šťáva z půlky citrónu
-
2 lžičky skořice
-
špetka Himálajské nebo mořské soli
-
2 stroužky česneku
Dýni pokrájejte na kousky a rozmixujte s ostatními ingrediencemi v mixéru nebo robotu najemno. Osolte. Na posypání polévky můžete použít nať od cibulek, naklíčenou quinou, slunečnici, pohanku nebo cokoli zeleného (rukola, petržel, koriandr…).
Polévka s římským salátem a koprem
-
1/2 hlávky římského salátu
- 1 velký svazek kopru
-
2 šálky vody
-
1 avokádo
-
1 oloupaná okurka
Všechny ingredience rozmixujte najemno. Servírujte posypané klíčky slunečnice.
Špenátová polévka
-
1 napěchovaný šálek listového špenátu
- 1 velká červená paprika (bez semínek)
-
2 šálky vody
-
1 avokádo
-
šťáva z jednoho menšího citrónu
- 1 lžička Tamari
- špetka Himálajské nebo mořské soli
Všechny ingredience rozmixujte najemno. Servírujte posypané klíčky pohanky.
Rajčatová polévka s datlemi
-
5 rajčat (střední velikosti)
- 1 mrkev
-
0,25 šálku vody
-
2 avokáda
-
2 vypeckované datle Medjool
- 1 stroužek česneku
Všechny ingredience rozmixujte najemno. Servírujte posypané klíčky vojtěšky. Jednoduchá a velmi chutná!
Hrášková polévka
-
2 napěchované šálky polníčku
- 1 avokádo
-
2 šálky vody
-
500g hrachu (může být i mražený)
-
šťáva z jednoho citrónu
- 2 stroužky česneku
- špetka Himálajské soli
- špetka černého pepře
Všechny ingredience rozmixujte najemno. Servírujte posypané natí mladé jarní cibulky.
Mrkvová krémová polévka
-
4 velké mrkve
-
1 malé avokádo
-
2 lžíce mandlového másla
- 2 šálky vody
-
1 čajová lžička sladkého curry koření
-
1/2 čajové lžičky sladké papriky
-
špetka Himálajské nebo mořské soli
Všechny ingredience rozmixujte najemno. Servírujte posypané natí mladé jarní cibulky.
Tip: Do polévky můžete nakrájet ještě 1/2 avokáda na kostičky a vmíchat do hotové polévky. Mňam!:)
Chřestová polévka
-
500g zeleného chřestu
- 1 avokádo
-
2-3 šálky vody (dle potřeby)
-
šťáva z jednoho citrónu
- 4 datle Medjool
- 250g žampionů
- špetka Himálajské nebo mořské soli
Odkrojte zdřevnatělé konce (cca 1,5 cm) a pokrájejte chřest na kousky. Všechny ingredience rozmixujte najemno. Servírujte posypané naklíčenou slunečnicí.
Polévka 'Co dům dal'
-
3 tyčky řapíkatého celeru
- 4 velké mrkve
-
2 šálky vody
-
1 avokádo
-
svazek petržele
- 2 rajčata
- 1 jarní cibulka
- šťáva z půlky citrónu
-
špetka Himálajské nebo mořské soli
Všechny ingredience rozmixujte najemno. Servírujte posypané klíčky quinoy, pohanky, slunečnicí nebo něčím zeleným.:) Je výtečná!
Papriková polévka
-
2 šálky pokrájených červených paprik
- 2/3 šálku kešu nebo 5 lžic mandlového másla
-
1 šálek vody
- špetka Himálajské nebo mořské soli
- půl lžičky červené sušené papriky
Všechny ingredience (vyjma cca půl šálku pokrájené papriky) rozmixujte najemno. Vmíchejte pak do polévky zbylou papriku a servírujte posypané klíčky nebo zelenou natí.
Zahřívací polévka
-
2 šálky pokrájené brokolice nebo květáku
- 1 avokádo nebo 1/2 šálku kešu nebo 3 lžíce mandlového másla
- 1/2 šálku naklíčené slunečnice
-
3-4 šálky teplé vody (ne vroucí)
-
1 lžíce panenského olivového oleje
- 2 lžičky kajenského pepře (chilli)
- 1 lžička Himálajské kořeněné soli "Africká Harisa"
Všechny ingredience rozmixujte najemno. S ervírujte posypané čerstvou nakrájenou chilli papričkou. Výborná v zimním období!:)