Slunečnicová pomazánka
-
150 g slunečnicových semen nebo slunečnicového másla (raw)
-
2 polévkové lžíce světlého tahini (raw)
-
půl paličky česneku
-
půl menšího citronu
-
hrstka petrželové nati
- 2 polévkové lžíce Tamari
-
špetka Himálajské soli
-
3 polévkové lžíce panenského olivového oleje
-
na ozdobu několik nepasterovaných černých oliv, třeba s bylinkami
- voda dle potřeby
Slunečnicová semínka necháme alespoň 6 hodin nasáknout vodu. Poté vodu slijeme, semínka propláchneme a rozmixujeme na kaši spolu s avokádem a česnekem. Přidáme olivový olej, tahini, vymačkanou šťávu z citrónu, najemno nasekanou petrželku, sůl a případně i olivy. Vše dobře promícháme. Vodu přidávejte podle toho, jak hustou pomazánku chcete mít.
Tip: Můžeme servírovat s řapíkatým celerem, mrkví, paprikou žampiony…, dle vlastní fantazie a chuti.