Božský jahodový 'cheesecake'
Korpus dortu:
- 1 šálek pekanových nebo vlašských ořechů
- 1 šálek loupaných mandlí
- 4 datle Medjool
- špetka Himálajské soli
V robotu nebo mixéru se silným výkonem rozsekejte ořechy a sůl najemno. Pak přidejte odpeckované datle a opět spusťte na chvíli robot, aby se hmota promísila. Hmotu vyjměte a natlačte do kulaté formy vymazané kokosovým olejem.
Náplň:
-
3 šálky kešu ořechů (namočených přes noc)
- 1/2 šálku agávového sirupu
- 1/4 šálku vody
- 1/4 šálku citrónové šťávy
- 4 šálky jahod (cca 1kg)
-
špetka vanilky
-
3/4 šálku rozpuštěného panenského kokosového oleje
- 1/4 šálku rozpuštěného kakaového másla
Pár jahod si odložte zvlášť, budou potřeba na závěrečné zdobení dortu. V robotu nebo mixéru se silným výkonem rozsekejte kešu nahrubo. Přidejte agávový sirup, vodu, citrónovou šťávu a vanilku a rozmixujte najemno - špachtlí průběžně shrnujte hmotu ze stran robotu tak, aby nezůstaly žádné hrubé kousky. Když je hmota promixovaná, přidejte jahody a promixujte, až je hmota jednolitě růžová. Následně přidejte kokosový olej a opět promíchejte. Hmotu přendejte na povrch korpusu a dejte cca 4 hodiny do ledničky vychladit.
Jahodová omáčka:
-
2 šálky jahod
- 3 lžíce agávového sirupu
V mixéru promixujte jahody a sirup, až se vytvoří omáčka.
Šlehačka:
-
1/2 šálku kešu ořechů bez slupky (namočených přes noc)
- 1/2 šálku vody
- 2 lžíce agávového sirupu
- 1/4 šálku rozpuštěného panenského kokosového oleje
-
špetka vanilky
Šlehačka se dělá skoro stejně jako náplň - v robotu nebo mixéru se silným výkonem rozsekejte kešu nahrubo. Přidejte agávový sirup, vodu, citrónovou šťávu a vanilku a rozmixujte vše najemno. K tomu následně přidejte rozpuštěný kokosový olej a opět promixujte. Přendejte do misky a nechte alespoň 2 hodiny chladit v ledničce.
Po 4 hodinách vyndejte dort z lednice, šlehačku také. Šlehačku přendejte do zdobícího sáčku a ozdobte dort. Pokud nemáte formičku na zdobení, můžete šlehačku přidat vedle dortu (třeba kleštěmi na zmrzlinu nebo jen lžící). Jahodami, které jste si odložili na začátku, teď ozdobte dort. Jahodovou omáčku přilijte k dortu. Famózní!:)