Makový štrůdl
- 50g chia semínek
- 100g vypeckovaných datlí
- 3-4 lžíce kokosového nebo agávového sirupu
- lžíce skořice
- špetka soli
-
voda dle potřeby
Datle zalijeme vodou, tak aby byly jen zlehka ponořené na cca 2 hodiny a déle. Pak je s vodou rozmixujeme na kaši. Pohanku + semínka rozmixujeme najemno až vznikne mouka, kterou vsypeme do datlové kaše. Přidáme skořici a sůl, vše promixujeme až se hmota spojí a připomíná těsto. Vodu přiléváme dle potřeby. Necháme hodinu odpočinout a poté vyválíme těsto - na vál si položíme potravinářskou folii, na to dáme těsto a opět přikryjeme potravinářskou folií. Vyválíme. Sejmeme vrchní potravinářskou fólii a na těsto dáme makovou náplň, kterou rozetřeme po celé ploše těsta. S pomocí spodní fólie závin zamotáme a necháme ho odpočinout přes noc v ledničce, aby se lépe spojil a snadno se krájel.
Maková náplň:
-
400g mletého máku
- hrst rozinek
- šťáva z jednoho velkého citronu
- agávový sirup
- špetka soli
- 2 lžíce ječmenu (nemusí být)
-
voda dle potřeby
Rozinky namočíme přes noc do citronové šťávy. Pomletý mák smícháme v misce s rozinkami a citronovou šťávou, přidáme agávový sirup a vodu, ječmen, a vše promícháme, tak aby vznikla homogenní směs. Ochutnáme a případně dosladíme. :) Ječmen v prášku přidávám proto, aby se závin lépe trávil - díky enzymům je pak závin lehce stravitelný a výživný.