RAW "sekaná"
- 50g dýňových semínek
- 150g naklíčené pohanky
- 2 stroužky česneku
- 50g sušených rajčat
- 2 lžičky majoránky
- lžička pepře
- lžička olivového oleje
- půl lžičky pomletého kmínu
- lžička Himálajské či mořské soli podle chuti
Rajčata namočte cca 2 hodiny předem do vody, aby změkla. Pokud nemáte již naklíčená suchá semínka (pohanka, slunečnice), ale máte běžně dostupná nenaklíčená, pak je stejně jako rajčata namočte předem na 3 hodiny do vody. Po uplynutí doby máčení vodu z rajčat slijte a ze semínek také. Semínka navíc propláchněte v sítku pod tekoucí vodou. Všechny ingredience poté umixujte na hrubší hmotu. Uválejte bochánek a nechte alespoň hodinu před konzumací odpočinout v lednici. Poté sekanou nakrájíme na kolečka, které můžeme ještě navrch opepřit a polít olivovým olejem anebo s pikantní raw hořčicí. Podáváme s polníčkem nebo jiným salátkem. Mlask! :)
Tip: Můžete použít i semínka nemáčená (na chuť klobásy to nemá vliv), ale jako taková obsahují inhibitory enzymů a tím se pak hůře tráví. Viz. článek o klíčení.
A taková "sekaná" bez masa se hodí i na delší cestování. :)