Pizza
Nejdříve si připravíme pohankovou krustu :
-
1 šálek naklíčené pohanky
-
0,25 šálku panenského olivového oleje
-
0,5 šálku vlašských nebo pekanových ořechů (předem namočených alespoň 6 hodin)
-
3 mrkve (jemně pokrájené)
-
1 lžička provensálského koření
Pohanku a olivový olej přendejte do robotu nebo mixéru a pořádně promixujte. Přidejte ořechy, promixujte. Přidejte mrkev a provensálské koření a opět řádně promixujte. Hmotu vyjměte a rozprostřete dokulata na pečící papír a nechte sušit v troubě nebo v dehydrátoru (do 45°C) až je hmota téměř zcela vysušená (ne úplně, trocha vlhkosti v "těstě" je žádoucí).
A teď si připravíme marinované žampiony s cibulí :
-
1 šálek pokrájených žampionů
- 1 šálek jemně pokrájené cibule
-
0,25 šálku panenského olivového oleje
-
0,25 šálku Tamari
- 1 lžička agávového sirupu
Žampiony a cibuli dejte do misky. Zbytek ingrediencí prošlehejte a smíchejte dohromady s žampiony a cibulí. Nechte alespoň 4 hodiny marinovat v lednici. Poté vyjměte obsah misky a nechte sušit v v troubě či dehydrátoru 4-5 hodin.
A teď přejdeme k rajčatové omáčce:
-
1 šálek sluncem sušených rajčat (předem krátce namočených)
- 1 stroužek česneku
-
0,25 šálku panenského olivového oleje
-
šťáva z půlky citrónu
- 0,25 šálku rozinek (předem krátce namočených)
- 0,5 šálku vody z rozinek
- 1 lžička provensálského koření
Vše řádně promixujte najemno.
Následuje příprava špenátového pesta:
-
3 šálky špenátu
- 2 stroužky česneku
-
0,25 šálku panenského olivového oleje
-
šťáva z půlky citrónu
- 0,5 šálku vlašských nebo pekanových ořechů (předem namočených alespoň 6 hodin)
Vše řádně promixujte najemno.
A posledním krokem je kešu sýr:
-
1 šálek kešu ořechů (předem přes noc namočených)
- 1 lžička šťávy z citrónu
- špetka Himálajské nebo mořské soli
- špetka pepře
Vše řádně promixujte najemno. Přilijte vodu, pokud je "sýr" příliš tuhý, chceme docílit přibližnou texturu jako má sýr cottage.
Postup:
Krustu potřete vrstvou rajčatové omáčky, přidejte vrstvu špenátového pesta a trochu kešu sýra, přidejte marinované žampiony s cibulí a završte opět kešu sýrem. Tento recept je náročnější na čas, ale když ho vyzkoušíte, budete nadšeni výsledkem a ohromíte návštěvu.:)