Bylinkový 'sýr'
-
2 šálky pekanových ořechů (namočených přes noc)
- 1 šálek vody
-
1 lžička Himálajské nebo mořské soli
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička probiotického prášku (nebo ekvivalent množství probiotik v kapslích)
- čerstvé bylinky na obalení
Všechny ingredience (kromě probiotik a bylinek) rozmixujte ve výkonném mixéru nebo robotu úplně najemno. Vmíchejte probiotický prášek. Přendejte hmotu do skleněné misky, zakryjte utěrkou a nechte 24 hodin při pokojové teplotě odpočívat. A ochutnejte, co jste vlastně vytvořili.:) Poté rozdělte "sýr" na 2 až 3 kusy a vytvarujte do kulatého tvaru. Bochánek zabalte do utěrky, vložte do cedníku a pořádně zatěžkejte na několik hodin. Pod cedník si dejte misku, z bochánku se zatěžkáním vytlačí hodně vody. Čím déle necháte zatěžkané, tím tvrdší sýr bude. Poté již jen obalte bochánek v čerstvých (nasekaných) bylinkách podle vaší chuti. "Sýr" je hotov!
Tip: Pokud chcete na "sýru" vytvořit kůrčičku, nechte jej pár hodin v dehydrátoru.