Klobása
-
100g sušených rajčat
- 50g dýňových semínek nebo naklíčené pohanky
- 2-3 stroužky česneku
- 2 datle Medjool
- půl lžičky chilli
- lžička sladké papriky
- půl lžičky římského kmínu
- lžička majoránky
-
špetka Himálajské či mořské soli podle chuti
Rajčata namočte cca 2 hodiny předem do vody, aby změkla. Pokud nemáte již naklíčená suchá semínka (pohanka, slunečnice), ale máte běžně dostupná nenaklíčená, pak je stejně jako rajčata namočte předem na 3 hodiny do vody. Po uplynutí doby máčení vodu z rajčat slijte a ze semínek také. Semínka navíc propláchněte v sítku pod tekoucí vodou. Vše poté umixujte na hrubší hmotu. Zabalte směs do potravinářské folie a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici. A skvělá klobása je hotová! :)
Tip: Můžete použít i semínka nemáčená (na chuť klobásy to nemá vliv), ale jako taková obsahují inhibitory enzymů a tím se pak hůře tráví. Viz. článek o klíčení.